Hőkamerás vizsgálat

A termográfia, vagyis hőtérképezés a vizsgált anyagok felületének hőmérsékletét méri egyszerre több ponton (felbontástól függően, pl. 120×160 pont = 19200 ponton). Mivel a vizsgált anyagok hőkapacitása eltérő, adott hőmérsékleten a felületi hőmérsékletük különbsége is más. A termográfia ezeket a hőmérsékletkülönbségeket tárja fel vizuális módon. A hőmérséklet, mint az abszolút nulla fok felett kibocsájtott, az emberi szem számára láthatatlan infravörös sugárzás a hőkamerában lévő detektoron át a jelfeldolgozó egységben adatokká válik, melyet a kijelzőn un. hamisszínezett képként jelenít meg.

A kamera képes nagyobb távolságokból (akár 10-20 m) is pontos hőmérsékleti adatokat érzékelni, ezért is alkalmazzák főleg épületek vizsgálatára.

Rendben, de mire jó épületek esetében?

  • Hőveszteségek, hőhidak forrásának feltárása
  • Csővezetékek szivárgása
  • Nem csak építőiparban: gépjárművek vezeték
  • Szerkezeti hibák pontos kimutatása
  • Gépészeti rendszerek ellenőrzésére

Nem csak épületek hibáinak feltárására alkalmas!

A különböző gépészeti rendszerek, motorok, elektromos berendezések, kábelek működése során is kimutathatóak olyan hőkülönbségek, melyek ezen rendszerek hibáira engednek következtetni. Zárlatos elektromos kábelcsatlakozást kell megtalálni? A csarnokban fűtésrendszerében valahol szökik a meleg levegő? Esetleg gázszivárgás forrását szeretnénk megtalálni a nyitott csőrendszer között? Kíváncsi, hogy a csarnok tetőszerkezetében hol esett össze beázás miatt a hőszigetelés? Ilyen esetekben is alkalmas lehet a hőkamerás vizsgálat és gyakran azonnal, még a helyszínen választ ad a kérdésekre.

Készülékünk: Testo 868

A testo 868 hőkamera gyorsabbá és egyszerűbbé teszi munkát – mindezt úgy, hogy megkímél a hagyományos, tudományos hőkamerák bonyolult kezelésének bosszúságától. Praktikus funkcióinak segítségével hibamentes és objektíven összehasonlítható hőképeket készít. Az IFOV warner (Instantaneous Field of View warner), vagy más néven IFOV-jelzés, a testo ɛ-Asszisztens és a testo SkálaAsszisztens funkciók mind-mind megvédenek a mérési hibáktól, továbbá nem csak az emissziós (ɛ) és visszavert hőmérséklet (RTC) optimális beállítását teszik egyszerűbbé az épület termográfiában, de még a színskála tartomány optimális meghatározásában és beállításában is a segítségünkre van.

Testo 868 hőkamera